Olen ison äärellä. Tiedän sen niistä valtavan suurista tunteista ja niiden vuoristoradasta, joita koin muutamaa päivää ennen matkustamistani kilpailun lähtöpaikalle La Gomeran saarelle.
Mieleen nousi suuria pelkoja siitä, että olen haukannut aivan liian suuren palan. Olen kokenut suurta pienuuden ja huonommuuden tunnetta. Ajatellut, että varmasti kaikki muut kilpailuun osallistuvat ovat paremmin valmistautuneita ja hoitaneet asiat paremmin kuin minä. Nämä tunteet nousivat vahvasti pintaan lähtöä edeltävänä päivänä ja pakkaaminen oli todella vaikeaa kun olin niin huonossa paikassa.

Osa minusta olisi halunnut mennä nukkumaan ja herätä huomaamaan, että koko homma olikin vain unta. Toinen osa minusta taas halusi päästä mahdollisimman pian lähtemään ja toivoi, että olisin jo soutamassa. Toisaalta mietin miksi haluan lähteä kolmeksi kuukaudeksi yksin merelle kun minulla on lämmin, rakastava koti ja puoliso, jota rakastan yli kaiken. Jokin kumma voima sinne kuitenkin vetää magneetin lailla. Lienee jonkinlainen puute koodissa kuten eräs tuikituntematon punkkari Heinolasta on asian ilmaissut. Samaisen miehen kynästä on lähtenyt lause ”ihmistä pitkin sä et voi itseesi matkustaa”. Allekirjoitan tämän niin sanotusti ”satasella” ja siksi ajattelenkin, että asiat pitää kokea itse ennemmin kuin kuulla muilta.

Nyt kun olen ollut reilun viikon lähtöpaikalla niin fiiliksetkin ovat muuttuneet luottavaisiksi. Pitkät päivät veneen kimpussa ovat tehneet hyvää. Olen hieronut pienimpiäkin yksityiskohtia niin, että olen niihin varmasti tyytyväinen ennen lähtöä. On ollut myös todella helpottavaa jutella muiden soutajien kanssa ja huomata, että kaikki painivat samanlaisten pelkojen kanssa. Mahtavaa on ollut myös se kannustus, jota olen saanut paitsi sosiaalisessa mediassa, niin myös paikan päällä. Useat suomalaiset ovat käyneet moikkaamassa ja juttelemassa. Eilenkin venettä veteen laskiessa kuului yht´äkkiä aidan toiselta puolelta huuto “hyvä Suomi”. Aidan takana oli runsaslukuinen kannustusjoukko! Lähtöpäiväksi minulle on luvattu vastaleivottua pullaa täällä asuvan suomalaisen pariskunnan toimesta. Ihan mahtavaa! Kiitos kaikille jo tässä vaiheessa.

Suuritöisin juttu on ollut watermakerin asennus. Tuo laite siis tuottaa reissullani juomavettä merivedestä. Tein asennustyön kokonaan itse. Laitteiden myyjä ja asiantuntija Jim Cudd toi masiinan minulle tänne ja kertoi toimintaperiaatteen. Sen jälkeen otin työkalut käteen ja laitoin hihat heilumaan. Nyt tiedän tarkalleen miten kaikki on asennettu ja mikä tekee mitäkin. Tänään testasimme laitteen toimivuuden Jimin kanssa. Hän kävi kaikki liitokset ja asennukset läpi ennen testiä. Hän sanoi, ettei yksikään valtamerisoutaja, jonka hän tuntee ole vielä asentanut laitetta oma-aloitteisesti ja näin hyvin :). Olin ylpeä tuosta. Tänään pääsin ottamaan ensimmäiset huikat Atlantin vedestä ja hyvältähän se maistui.

Vene alkaa olla pientä siivousta ja tavaroiden järjestelyä vaille valmis lähtöön. Mieskin alkaa olla pikkuhiljaa valmis irroittamaan köydet La Gomeran satamasta.

Joku puolituntematon räppäri Lahesta on kirjoittanut runon, josta siteeraan seuraavaa: ”joka keinussa Jumalten keinuu. Väliä taivaan ja helvetin heiluu. Hän kokee huiput ja kuilut kun keinuu. Joka selässä ristinsä kantaa. Kohtalon haltuun itsensä antaa. Hän kokee huiput ja kuilut kun keinuu”.

Tuo osuu ja kolisee minulle. Elämässäni on jo tähän asti ollut korkeita huippuja ja niiden vastapainona syviä kuiluja. Välillä ne kuilut ovat olleet niin syviä, että olen melkein kadottanut uskoni ulospääsystä.

Neljän päivän kuluttua hyppään tuohon Jumalten keinuun ja annan itseni kohtalon haltuun. Otan vastaan kaiken mitä tulee. Huippuja ja kuiluja on luvassa takuuvarmasti. Joka tapauksessa uskon ja toivon, että universumilla on hyviä suunnitelmia minun ja soutuni suhteen.

La Gomera over and out

17 Comments

 1. JussiK

  Mahtavaa Sam, ilo seurata! Tsemppiä keinuun! Muista matkalla se fiilis joka oottaa toisessa päässä, sen täytyy olla jopa parempi kuin purjehtien saavutettu!

 2. Sanna Manns

  Hengessä mukana. Turvallista matkaa.

 3. Paula R

  Turvallista ja upeaa matkaa, Sam!

 4. Pekka Kangas

  Tervehdys Sam
  Miten olet ratkaissut sen kun soudat selkä menosuuntaan. Itse jonkin verran soutaneena olen tuntenut aina sen hankaluutena kun etenemisuuntaan ei näe. Olis kiva jos olisi taustapeili tai pieni kamera keulassa ja näyttö edessäsi. No se kuluttaa kyllä virtaa mitä on säästettävä.
  Hyvää matkaa
  T. Pekka

 5. Sonja

  No huh mitä aiot tehdä! Minua pelottaa ajatus siitä, että olet keskellä valtamerta, yksin luonnon armoilla. Ja vieläpä soutaen ajattelit mennä. En voi käsittää mikä vetää ihmisiä moisiin haasteisiin, mutta nostan hattua ja toivotan hyvää onnea, ehkä joskus tarvitaan tuommoista hulluutta tähän elämään ? aion seurata matkaasi peukut pystyssä ja sydän sykkyrässä. Tsemppiä!

 6. Hienoa että uskallat lähteä noin äärimmäiseen suoritukseen mukaan.
  Vaikka jumalten keinu välillä ryöpyttäisi sinua. Niin pidä tavoitteesi ja määränpääsi kirkkaana mielessä,niin selviät varmasti hyvin.
  Nostan hattua toiminnallesi.

 7. Aleksi

  Ahoi!
  Nauti matkasta! Ja kuvia kaloista tulemaan.

 8. Hyvää ja turvallista matkaa!

 9. Janne

  Aivan uskomaton matka tulossa, missä pääset tosiaan olemaan itsesi kanssa. Kun tulee tiukat paikat ja mieli meinaa tehdä tepposet, niin muista, että Suomesta lähetetään tsemppiä sekä voimaa, joka käänteeseen! Toivon jumalten keinusta onnea matkallesi!

 10. Harri P

  Hei Sami,

  sait ilmeisesti veneen ajallaan ja ehjänä perille La Gomeralle. Hieman huolestutti puolestasi, kun tuossa ei jäänyt hirveästi bufferia, kun merikonttikuljetuksissa voi äkkiä tulka parinkin viikon viive ETAan ja tuo La Gomera on vielä kaukana valtaväylistä. Toivottavasti sinunkin merimatka sujuu yhtä sutjakkaasti. Onnea matkaan !

 11. Sami A

  Nostan hattua sinulle! Huikea seikkailu alkamassa itsensä kanssa valtamerellä. Suotuisia tuulia!

 12. Matti Koskimies

  Hei Sami,
  Oot sä kova kundi!
  Anna palaa, elämä on tässä ja nyt. Päivä kerrallaan, niin hyvä tulee.
  Voimia sinulle ja suojelusenkeliä istumaan olkapäillesi!
  Masa ( Kanssasi melkein suomenmestari folkkarillani ” Safir ” Hanko SM 2002 )

 13. Jorppa

  Erinomaisen upea ’ once in lifetime’
  Hyvää matkaa Sinulle, ja olkoon tuulet suoutuisat

 14. Jaana

  Kuinkahan soutu on lähtenyt käyntiin?
  Turvallista matkaa!

 15. Onnea, bodia ja tsemppistä!
  Seuraan reissua mielenkiinnolla.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *