Kuulen paljon kyselyitä siitä mistä saan veneessä virtaa?

Virta tulee akuista mutta avataanpa tätä asiaa hieman.

Veneessä on siis kaksi Exide Finlandin toimittamaa 85 A akkua. A siis tarkoittaa amppeeria. Jotta hahmottaisimme mikä on tuollaisen 85 A akun kapasiteetti niin voimme leikkiä hieman ajatuksella, että montako kertaa sillä lataa kännykän täyteen.

Nykyään monella meistä on jonkinlainen powerbank kännykän lataamista varten silloin kun pistorasia ei ole ihan vieressä kuten vaikka vaellusreissuilla. Minullakin on tuollainen powerbank ja sen kapasiteetti on 10400 mAh. Tuo mAh taasen tarkoittaa milliamppeerituntia. Ampeereiksi muutettuna tuo powerbank on siis 10,4 ampeeria. Tuolla määrällä lataa nykyaikaisen älypuhelimen neljä kertaa.

Tämä tarkoittaa että yksi lataus vie 2600 mAh. Veneen akun kapasiteetti on puolestaan 85 A eli, 85 000 mAh. Näin laskettuna yhdellä veneen akulla lataa puhelimen 32,7 kertaa. Akkuja on kaksi, joten puhelimen voi siis ladata 65,4 kertaa. Tämä siis jos akkuja ei ladata lainkaan. Näin nyt siis ainakin karkeasti. Joku alaa paremmin tunteva voi oikoa minua jos menin tässä nyt ihan metsään.

Akut ladataan aurinkopaneeleilla, ja se asettaa tiettyjä vaatimuksia. Exide Finlandin Ilmo Hakkarainen valitsi minulle heidän teollisuussarjan akuista sopivat. Samoja akkuja käytetään mm. armeijakäytössä ja laivoissa. Kyseessä on matala sykliset geeliakut. Oli helpotus jutella Ilmon kanssa, sillä hän tiesi jo pienen mietinnän jälkeen, että mitkä akut ovat käyttööni optimaaliset. Hyvien akkujen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, sillä niistä on kiinni moni asia veneessä. Niistä esimerkiksi riippuu saanko juomavettä vai en.

Näitä Exiden akkuja lataa kaksi 100 wattista aurinkopaneelia. Siitä kauanko paneelilla kestää ladata akku täyteen minulla ei ole mitään hajua. Tässä minun pitää luottaa mittareihin ja katsoa akkujen varaustasoa ja latauksen tasoa. Toki lataukseen vaikuttaa moni asia kuten, veneen/paneeleiden asento aurinkoon nähden ja paneeleiden puhtaus. Paneeleihin tarttuu Atlantin ilmastossa suolakiteitä ja ne heikentävät lataustehoa. Päivittäiseen rutiiniin kuuluukin paneeleiden putsaaminen.

Veneessä on kaksi Exiden toimittamaa 85 A akkua.

 

Molemmat akut ovat kannen alla suojassa ja niihin pääsee käsiksi kuvassa avoimena olevasta luukusta.

4 Comments

 1. Antti Tauriainen

  Moi Sam,

  Ensinnäkin ampeeri A on virran yksikkö. Akkujen kapasiteetti ilmoitetaan ampeeritunteina Ah ja aivan oikein 1000 mAh = 1Ah.
  Akkujen ja paneeleiden lisäksi tärkein komponetti minkä tarvitsen on hyvä lataussäädin. Katso että se on MPPT tyyppinen säädin eikä PWM.
  Tässä syy miksi:
  Sinulla on yhteensä 200 W lataustehoa aurinko paneeleista täydellä auringonpaisteella. PWM-säätimellä akuille saatava latausteho on silloin jotain 60 W – 175 W väliltä riippuen kuinka tyhjänä akut ovat. Ja geeliakut voit huoletta käyttää lähes tyhjäksi. MPPT-säädin etsii aina optimaalisen latauksen jännite-virta pisteen ja saat joka tilanteessa maksimin.
  Jos saat paneeleista näin täyden lataustehon niin 200 W paneelit lataavat tunnissa akkuja (200 w / 14,4 V) = 13,9 A ja tällöin paneelit saavat ladattua akut tyhjästä täydeksi hieman reilussa 12 tunnissa (170 Ah / 13,9 A) . Edellyttäen että auringonpaistetta riittää tuon ajan.

  Ja kun lasket miten paljon jonkun laitteen käyttäminen kuluttaa akkua niin yksinkertainen esimerkki:
  Jos sinulla on laite jonka tehoksi on ilmoitettu 12 W niin sen ottama virta on 12 W / 12 V = 1A. Ja jos pidät tätä laiteta päällä tunnin ajan niin se on kuluttanut akuista 1 Ah ja sinulla on vielä 169 Ah jäljellä.

 2. Moi Antti,

  Kiitos hyvästä, valaisevasta ja asiallisesta kommentistasi. Minulla on tosiaan paneeleiden ja akkujen välissä regulaattorit. Nyt sitten pitää vielä tsekata ovatko ne tyyppiä PWM vai MPPT.

  Kiitos tästä.

  Ystävällisin terveisin,
  Sam

 3. Ilmo Hakkaarainen

  Olin aikeissa puutttua tekstiin mutta Antti Tauriainen tekikin sen ansiokkaasti puolestani

  Taemppiä Samille

  Ilmo Hakkarainen

 4. Kiitos Ilmo. Oli oikein mukava nähdä eilen.

  Sam

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *